El Celler de Vila-seca

Lloguer d’espais

El Celler disposa de diferents espais per a programar-hi diversa tipologia d’actes. Els espais es podran llogar a entitats, empreses i institucions sempre que l’activitat a realitzar-hi estigui contemplada dins el Pla d’Usos del Celler i es faci amb les condicions que recull el Reglament de cessió d’ús del Celler de Vila-seca.

Vols més informació?

El Celler de Vila-seca

Una història centenària

La vinya
i el territori

La vinya, símbol destacat de la cultura mediterrània, és un signe d’identitat de les comarques de la Costa Daurada, tant per l’extensió del seu conreu com per la singularitat dels seus productes.

Aquest territori, a finals del segle, va patir també la plaga de la fil·loxera, afectant greument la zona.

Per fer front a aquesta situació, els pagesos es van unir i, el 1899 van crear la Societat Agrícola-Cooperativa de Vila-seca.

El Cooperativisme agrari

El cooperativisme català va ser essencial en la modernització del món agrari, i va suposar també una transformació social, ja que els pagesos van passar de treballar de manera individual a treballar conjuntament.

És d’aquesta manera com la Cooperativa Agrícola de Vila-seca va fer front a la inversió per comprar els terrenys i encarregar la construcció d’un gran celler a l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill del reconegut arquitecte Lluís Domènech i Muntaner.

El Celler
noucentista

El Sindicat Agrícola de Vila-seca creat l’any 1917, va comprar aquell mateix any al comte de Sicart els terrenys per construir el Celler. Les obres es van iniciar el 10 de març de 1919, i l’any 1920 ja es va rebre la primer collita.

L’Ajuntament de Vila-seca el va adquirir l’any 2014 i aquests últims anys s’ha pogut dur a terme el projecte de restauració i museïtzació del Celler, una iniciativa que compta amb el finançament dels fons europeus FEDER.

El Celler de Vila-seca

L’arquitectura noucentista

Pere Domènech i Roura

Pere Domènech i Roura va ser pioner en la construcció de cellers d’autor a Catalunya amb la creació del celler de l’Espluga de Francolí (1913), l’èxit del qual li suposaria la realització de dos cellers més: el del Sindicat de Vinicultors de Sarral (1914) i el celler del Sindicat Agrícola de Vila-seca (1919).

A més dels tres cellers, cal destacar la Casa Marcó de Reus (1926), el Mercat Municipal i bona part de l’urbanisme de Canet de Mar (1933).

A Barcelona va participar en l’Exposició Universal de 1929, a més de projectar la Casa de la Premsa, l’Estadi de Montjuïc i, amb col·laboració, el Palau Nacional de Montjuïc.

També va ser professor i catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona durant trenta anys (1920-1950). Després de la mort del pare, es va encarregar de la projecció i execució de l’Hospital de Sant Pau i de l’Institut Pere Mata de Reus.

Celler noucentista de Vila-seca

És el tercer i últim celler que va projectar Domènech i Roura. D’estil Noucentista, consta d’una nau, d’estructura basilical, amb un cos central més elevat i dos cossos laterals més baixos, i una altra nau adossada per a la recepció de la verema i l’elaboració del vi, a més del laboratori i el dipòsit. El conjunt quedava tancat en tot el seu perímetre i el completava l’habitatge de l’encarregat i un transformador.

El Celler està resolt amb arcs diafragmàtics carpanells atirantats i de mig punt rebaixats, que se sostenen sobre pilars de secció quadrilobulada.

Destaca la majestuosa façana de migdia, amb una gran obertura d’arc de mig punt emmarcada per pilastres que, en arribar al basament, es converteixen en dos cossos que sobresurten del pla.

El Celler de Vila-seca

Un espai polivalent

El nou Celler, de 3.150 m2 repartits en dues plantes, compta amb diferents espais que atorguen una gran polivalència a la divulgació del coneixement del territori i de la cultura vitivinícola gràcies al seu museu i a la organització de jornades, debats i presentacions.

El Celler és també l’espai idoni per a la promoció i gaudi de la cultura, a través de la programació d’espectacles escènics i exposicions.

A l’exterior, a tocar del Celler hi trobem el Castell de Vila-seca on podem gaudir d’ exposicions d’artistes catalans de gran renom internacional fruit d’un conveni amb la Fundació Vila Casas.

Web del Castell